GUYOT gaat het best om met enorm goede foiling omstandigheden in Den Haag

Het waren werkelijk de best mogelijke raceomstandigheden voor de kust van Den Haag. Een straffe wind zorgde voor witte kopjes op de golven, de zon straalde. De IMOCA-vloot kon dinsdagmiddag een prachtige In-Port Race varen. Dankzij de wind van bijna 20 knopen konden de boten zelfs foilen, een fenomeen dat iedereen vanaf de kustlijn en op zee graag eens wilde zien.

Het GUYOT environnement-Team Europe van Benjamin Dutreux kwam op topsnelheid aan bij de startlijn, op de foils, en was in staat om direct over Team Holcim-PRB heen te zeilen en ook 11th Hour Racing Team voor te blijven.

De welhaast vliegende IMOCA-boten kwamen op hun foils uit het water, de zeilers hadden zoveel snelheid dat het zelfs moeilijk was controle te houden. Dutreux en zijn bemanning konden slechts met moeite de binnenbocht nemen, slechts enkele seconden voor 11th Hour Racing Team werd de boei gerond.

Boris Herrmann’s Team Malizia zat er vlak achter en met een vroege gijp nam hij de binnenbaan om 11th Hour Racing Team te passeren. Ondertussen bouwde Dutreux zijn voorsprong uit in de eerste ronde van het parcours. Charlie Enright’s 11th Hour Racing Team kon vlak voor het einde van ronde 1 de tweede plaats heroveren op Malizia, terwijl Biotherm en Team Holcim-PRB verder naar achteren van positie wisselden.

In de tweede ronde van het parcours – iets langer door de sterke wind – hielden alle teams hun zenuwen in bedwang en bleven ze op hun positie. Benjamin Dutreux en zijn bemanning zeilden een foutloze race in de uitdagende omstandigheden en behaalde zo de eerste overwinning in The Ocean Race te behalen.

Het was een steun in de rug voor de ploeg, die een desastreuze start van The Ocean Race beleefde en inmiddels bezig is aan een emotionele comeback. Het team toonde opmerkelijke veerktracht en kreeg daar in Den Haag een terechte beloning voor. ,,Het is mooi, zo mooi’’, zei Dutreux vlak na het passeren van de lijn. ,,We hadden een geweldige teamgeest. Het was vooral hard pushen en concentreren. Het is geweldig, ik ben blij dat ik voor het hele team kan winnen.’’

,,We zijn blij. We hebben heel kalm en netjes gevaren’’, zei Annie Lush. ,,Het is echt leuk om te winnen. We weten dat de anderen hard pushen, want deze resultaten tellen voor sommige van de andere teams heel nadrukkelijk, dus het is goed om te weten dat we nog steeds sneller kunnen zijn dan zij, zelfs als de anderen zo hard pushen.’’

De tweede plaats voor het 11th Hour Racing Team van Charlie Enright plaatst hen in een zeer sterke positie in het klassement van de In-Port Race. Dit geeft het Amerikaanse team extra comfort in de aanloop naar de laatste etappe van The Ocean Race. De stand in de In-Port series geeft namelijk de doorslag als team gelijk eindigen in het algemene klassement. Enright: ,,Deze race was super intens, het waaide hard en we moesten serieus strijden om onze positie bij de start met Holcim-PRB. De start was met 20 knopen en niet veel later zelfs 25 knopen! Het hele team deed het geweldig vandaag. We kwamen heel dicht bij de startlijn, maar we konden over t

Enright: ,,Dat was super intensief, het waaide hard en we hadden serieus strijd om onze positie bij de start met Holcim-PRB. De start was in 20 knopen en bij merk 1 en 2 was het bijna 25 knopen! Het hele team heeft het vandaag geweldig gedaan.’’

Team Malizia hield Biotherm af van de derde plaats. ,,Deze In-Port races zijn zo leuk”, zei Boris Herrmann.

De In-Port Race van de VO65-vloot is op woensdag, vanaf 17.40 uur in Den Haag, met vergelijkbare weersverwachtingen. De Sailor’s Parade is om 15.45 uur.

IMOCA In Port Race

The Hague

  1. GUYOT environnement-Team Europe – 5 points
  2. 11th Hour Racing Team – 4 points
  3. Team Malizia – 3 points
  4. Biotherm – 2 points
  5. Team Holcim-PRB – 1 point

Leaderboard

1. 11th Hour Racing Team – 24 points
2. Team Malizia – 21 points
3. Biotherm – 16 points
4. Team Holcim-PRB – 15 points
5. GUYOT environnement-Team Europe – 10 points

Full leaderboards are here

Meer Nieuws

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe