Kom je met je eigen boot naar The Ocean Race? Er zijn dan wel regels waar je je aan moet houden

De langste en zwaarste zeilrace ter wereld doet van 11 tot en met 15 juni Nederland weer aan. De haven van Scheveningen is opnieuw bestemming voor de vloot van The Ocean Race. Het spreekt vanzelf dat niet alleen de deelnemende boten, maar ook tal van Nederlandse bootliefhebbers naar Den Haag willen komen. Voor The Ocean Race en het omlijstende programma. Je kan het spektakel zelfs met je eigen boot vanaf het water volgen, maar logischerwijs alleen als je je aan de regels houdt.

Het wordt een drukte van belang in Scheveningen. De aankomst belooft voor de zeilers en de duizenden toeschouwers, op het water en aan de wal, weer een onvergetelijk sportmoment te worden. Vandaar ook dat het belangrijk is met elkaar goede spelregels af te spreken. Juist daarom stelden we in navolging van 2018 ook voor 2023 een bindend veiligheidsadvies op voor jachten die tussen 11 en 15 juni van plan zijn The Ocean Race te bezoeken.

De haven van Scheveningen is gedurende de week alleen toegankelijk voor geaccrediteerde jachten. Boten zonder een geldige goedkeuringsvlag en registratie wordt gevraagd de haven van Scheveningen niet te betreden en niet verder te gaan dan het havenhoofd. Dit wordt strikt in de gaten gehouden door de lokale autoriteiten en de havencontrole-schepen (te herkennen aan de gele vlaggetjes met ‘Security’).

Het spreekt vanzelf dat je, op 11, 13, 14 én 15 juni, altijd ruime afstand van de racende boten houdt. In de regel is dat minstens 150 meter. We maakten in aanloop naar de aankomst op 11 juni, Pro-Am en In-Port Races van 13 en 14 juni en de start van de etappe naar Genua, op 15 juni, alvast een drietal handige kaartjes. Het kaartje van de aankomst op 11 juni bevat letterlijk niet veel meer dan de finishlijn. Het spreekt vanzelf dat de wedstrijdzeilers die dag in het bijzonder alle ruimte moeten krijgen om zonder oponthoud richting de streep te varen. Afstand houden is een must!

Op de kaartjes van de Pro-Am en In-Port Races 13 en 14 juni en de start op 15 juni is duidelijk te zien waar toeschouwers op het water wél en vooral ook niet toegestaan zijn. Let op: deze kaartjes gaan uit van een noordelijke wind. Mocht de wind op de dag zelf duidelijk uit een andere hoek waaien dan spreekt het vanzelf dat de baan én de start en finish worden verlegd. In dat geval zal dus ook de exclusion zone er mogelijk anders uitzien en wordt ook de locatie voor toeschouwers aangepast. Volg daartoe onze social media voor de laatste informatie. Eenmaal op het water vindt de communicatie tussen de Marshall-boten en de toeschouwersboten plaats via kanaal 88.

Specifieke informatie voor jachten die wél toegang hebben tot de haven

  • Zorg ervoor dat uw goedkeuringsvlag te allen tijde goed zichtbaar is
  • Al het verkeer moet zich houden aan de gedetailleerde instructies van de havenmeesters en haven
  • Er zijn speciale controleschepen
  • Als onderdeel van de havenbeweging en/of een grotere groep jachten is het niet verplicht om contact op te nemen met de haven van Scheveningen via kanaal 21. Het is wel uiterst noodzakelijk dat je, wanneer je in of in de buurt bent van haven Scheveningen, kanaal 21 inschakelt in verband met de luisterwacht. In de buurt van de ‘Race Areas’ vindt er communicatie tussen de Marshall-boten en de toeschouwersboten plaats op kanaal 88.

Regels voor álle jachten

Tussen 11 en 15 juni zal er een flinke toename zijn van het aantal vaarbewegingen rond de haven van Scheveningen.

Voor jachten die de Race Area betreden: u dient zich te houden aan de regels van de lokale autoriteiten, havencontroleboten en de Marshall-boten (te herkennen aan het gele vlaggetje met ‘Security’).

Gedurende de races van de IMOCA-klasse en VO65-klasse zal de communicatie tussen de Marshall-boot en de toeschouwersboten plaatsvinden via kanaal 88.

Blijf uit de buurt van de racende boten. Ons advies is om 150 meter afstand te houden

Blijft te allen tijde uit de racegebieden. Deze gebieden zijn aangegeven met markeringsboeien en worden bewaakt door lokale autoriteitenboten en Marshall-boten (te herkennen aan het gele vlaggetje met ‘Security’)

Normale havencommunicatie met de haven van Scheveningen gaat via VHF-kanaal 21 en voor veiligheid op zee VHF-kanaal 16.

Algemeen/veiligheidsadvies

  • Houd te allen tijde een zicht van 360 º en overschrijd nooit de aangegeven snelheid
  • Zeilen, kite- of windsurfen, suppen, roeien e.d. wordt niet toegestaan voor toeschouwers
  • Reddingsvesten worden aangeraden, neem bovendien warme kleding mee
  • Houd handen en voeten te allen tijde binnenboord
  • Al het afval moet aan boord gehouden worden

Vragen? Neem contact op via info@theoceanrace.nl

Meer Nieuws

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe