
Natuurlijk zullen zijn eigen ervaringen aan hem voorbijflitsen wanneer Gerd-Jan Poortman als ambassadeur van The Ocean Race The Hague de boten zien binnenvaren.
Er zijn genoeg dingen die hem ‘van de straat houden’. Of in zijn geval kunnen we beter spreken van de zee houden. Poortman is een druk baasje, ook al maakt hij momenteel geen onderdeel uit van een bemanning op zee. Veel van wat hij doet, heeft uiteraard wel raakvlakken met de watersport en het zeilen.
Zo is hij nauw betrokken bij het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST), dat onder meer talentvolle zeilers opleidt voor het grote werk en ‘in elk geval het gat van kleine bootjes naar grote boten probeert te overbruggen’, zoals hij zelf zegt.
Max Deckers en Laura van Veen, die met Team JAJO meevaren in de Ocean Race VO65 Sprint Cup, zijn exponenten van deze school, die jaren geleden werd opgezet door KR&ZV De Maas.
Gedachten
Poortman houdt lezingen over (risico)management, teamwork, motivatie en meer en geeft op Eurosport commentaar bij de beelden van de huidige Ocean Race, die over een paar weken Den Haag/Scheveningen aandoet. En daar staat Poortman in de functie van ambassadeur van The Hague Ocean Race op de kade de boten op te wachten. Misschien een beetje met kriebels in zijn buik, al staat hij nog altijd achter zijn bewuste keuze om zelf nu niet op een boot te zitten. “Er is meer in het leven. Ik heb een gezin en doe heel veel andere leuke dingen. Maar natuurlijk gaan mijn gedachten weleens uit naar hoe het op de boot zal zijn, wanneer ik bijvoorbeeld voor Eurosport commentaar geef.”
Het is ook zeker niet zo dat de 47-jarige Poortman het zeilen heeft opgegeven. “Als je vraagt naar mijn ambitie, dan is dat nog een keer een volledige Nederlandse campagne draaien voor The Ocean Race. We zijn er vijf jaar mee bezig geweest voor deze editie maar uiteindelijk bleek er te weinig draagvlak. Dat zou ik nog wel mooi vinden, zoals we dat destijds met ABN Amro, Delta Lloyd en Brunel hebben kunnen doen: een boot met echt de Nederlandse DNA aan de race mee laten doen.”
Jas
Met die drie genoemde boten deed hij mee aan de grootste zeilrace ter wereld. De tweede plaats met Brunel in 2015 was een mooi hoogtepunt uit dat hoofdstuk, maar daarnaast waren er nog vele andere pieken op andere boten en in andere races.
In het geval van Poortman, die op zesjarige leeftijd begon met zeilen, kunnen we wel stellen dat het zeilen niet meer uit zijn leven verdwijnt. Daarom zit de jas die hij aantrekt tijdens de week van de aankomst in Den Haag hem zo gegoten. “Ik voel me een beetje de Jan Lammers van The Ocean Race”, trekt hij een parallel met de rol die de autocoureur vervult bij de Dutch Grand Prix Formule 1 van Zandvoort. “De gemeente Den Haag en TIG Sports zijn achter de schermen heel druk bezig met de organisatie en doen fantastisch werk en ik mag voor de schermen aan het publiek uitleggen hoe mooi en zwaar de race is”, aldus Poortman, die deze rol ook in 2018 vervulde toen The Ocean Race in Scheveningen eindigde.
Spanning
Hij heeft Den Haag zien groeien als ‘watersportstad van Nederland’. “Dat begon met de pitstop in 2015 en later de finish in Scheveningen. In de tussentijd is er ook een prachtig olympisch topsportcentrum gekomen. De haven is getransformeerd van een industriële haven tot een prachtig woon-werk-leef- en sportgebied. Nederland is en blijft een zeilnatie, die zich niet alleen tot de allerbeste olympische zeillanden mag rekenen, maar ook nog altijd het record heeft van het aantal gewonnen Ocean Races.”
Veel blijft er dan niet te wensen over, behalve dan voor de week van 11-15 juni. “Mooi weer en hopelijk komen de boten volgen schema binnen in een met mensen volgepakte haven. En dat we ze op 15 juni kunnen uitzwaaien voor een schitterende en spannende laatste etappe.”