Ook dinsdag en woensdag wordt gezeild voor de kust van Den Haag

Maandag genieten de zeilers van The Ocean Race van een vrije dag. Maar dat is letterlijk stilte voor de storm. Want de komende dagen is er, met Pro-am’s en InPort-Races op dinsdag en woensdag, nog het nodige zeilspektakel te beleven voor de kust van Den Haag. Wij zetten even op een rijtje wat er gaat gebeuren.

Pro-am

Zowel dinsdag als woensdag wordt vanaf 11.30 uur een Pro-am gehouden, een wedstrijd voor – de naam zegt het al – professionals en amateurs. Van deze races, in zowel de IMOCA- als VO65-klasse, wordt geen klassement opgemaakt, maar voor de deelnemende amateurs is het zonder twijfel de dag van hun leven. Doorgaans nodigt elk team zijn gasten voor de Pro-am uit, meestal zeilliefhebbers die een linkje met de sponsoren van de boten hebben. Het is overigens wel de bedoeling dat de amateurs aan boord de nodige taken uitvoeren, zodat ze bijdragen aan het maken van vaart op zee.

In-Port races

Bij de In-Port races is het wel voor het echie. Sterker nog, in theorie kunnen de In-Port Races beslissen welke boot The Ocean Race wint. Mocht na de reis rond de wereld twee boten eenzelfde aantal punten hebben verzameld, dan gaat de eindzege namelijk naar de boot die het in de In-Port Races het beste heeft gedaan. Voor de In-Port Races wordt voor de kust van Den Haag een baan uitgezet die de boten moeten afleggen.

Vooral voor de start is het enorm hectisch op het water. De vijf boten proberen elkaar letterlijk de loef af te steken, en na het startsignaal juist voor de andere schepen de startlijn te passeren. Wie daar een kleine voorsprong neemt, heeft doorgaans de beste papieren omdat de race relatief kort is.

De bemanning van de boot wordt gevormd door zeilers die de etappe van Aarhus naar Den Haag hebben gevaren, of zeilers die op het traject van Den Haag naar Genua in actie komen.

De IMOCA-boten houden hun In-Port race op dinsdag, zij verlaten rond 16.00 uur de aanlegsteiger. De race begint om 18.00 uur. Woensdag is het de boot aan de VO65-klasse. Zowel dinsdag als woensdag vindt om half 8 de huldiging van de winnaars plaats.

Start laatste etappe

Donderdag zet ’s werelds zwaarste zeilrace koers richting Genua voor de laatste etappe. De VO65-boten krijgen die dag om 13.05 het signaal dat hun etappe is begonnen. Zij lopen vanaf 11.15 uur in een traditionele parade van het Sailor’s Terrace naar het dok. De boot vaart tussen 11.30 en 11.50 uur uit.

De IMOCA-zeilers volgen later in de middag eenzelfde schema. Om 16.20 uur is de Sailors Parade, de  boten varen tussen 16.35 en 16.55 uur uit. En om 18.10 uur is ook hun etappe naar Genua begonnen.

Wil jij met je eigen boot komen kijken? Check dan hier de regels ->

Meer Nieuws

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe