Team JAJO wint de VO65 In Port Race Den Haag – beide vloten klaar voor de grote finale in Genua

Het thuisteam won in de VO65 klasse, terwijl alle zeilers zich voorbereiden op de laatste race naar Genua die donderdag begint…

De lokale helden van het onder Nederlandse vlag varende Team JAJO maakten woensdagmiddag meteen bij de start van de VO65 In Port Race in Den Haag een intentiestatement door voor de hele vloot aan bakboord over te steken, een manoeuvre met een hoog risico en een hoge beloning waardoor ze een solide voorsprong konden opbouwen bij het eerste keerpunt.

Achter hen lag de algemene leider in de race, WindWhisper Racing Team, op de tweede plaats met Viva Mexico op de hielen. Maar het Mexicaanse team koos ervoor om de voordewindse etappe te varen met een masttop zeil met code nul, wat niets opleverde en Mirpuri/Trifork in staat stelde om te passeren.

In de tweede ronde van het parcours werkte WindWhisper schipper Pablo Arrarte elke shift om zich af te splitsen van Jelmer van Beek’s Team JAJO om te proberen aan de leiding te komen. Maar het JAJO-team beschermde goed en breidde zelfs uit om een overwinning te behalen voor een uitzinnig thuispubliek.

“Dit is zo mooi,” zei Van Beek, overmand door emotie na de finish. “Het team heeft zo hard gewerkt en we hebben het gehaald! We hebben het in onze thuisstad!!! Dit had ik nooit verwacht. Ik ben zo blij.”

Arrarte’s WindWhisper bemanning zeilde een solide race voor de tweede plaats en hield Mirpuri-Trifork Racing van de derde plaats af.

“Dit soort windward-linkse race is intens met veel manoeuvres, maar we zeilden goed en de tweede plaats is geweldig,” zei Arrarte. “Het was een goede race en ik ben blij met het resultaat.”

“We kwamen als vierde over de startlijn en het lukte ons om het Mexicaanse team in te halen en we kwamen zelfs in de buurt van WindWhisper, dus het was een spannende race,” zei ‘Chuny’ Bermudez van het Mirpuri-Trifork team. “Maar een dikke pluim voor Team JAJO, ze maakten een geweldige start en bleven voorop.”

Er was ook actie aan de achterkant van de vloot, want de bemanning van Austrian Ocean Racing powered by Team Genova zorgde voor een late comeback en passeerde Team México vlak voor de finishlijn om de vierde plaats te pakken.

VO65 class – In Port Race – The Hague
1. Team JAJO – 6 points
2. WindWhisper Racing Team – 5 points
3. Mirpuri-Trifork Racing – 4 points
4. Austrian Ocean Racing powered by Team Genova – 3 points
5. Viva México – 2 points
6. Ambersail 2 – DNS – 0 points

The overall race leaderboards are here

RACE PREVIEW – THE HAGUE -> GENOVA

Ondertussen bereiden zeilers in beide vloten zich voor op een uitdagende race voor de Grand Finale in Genua, Italië.

Voor de IMOCA-vloot die de hele wereld heeft rondgevaren, is deze laatste etappe van The Ocean Race beslissend – de winnaar wordt gekroond in Genua.

Schipper Charlie Enright en zijn 11th Hour Racing Team hebben zichzelf in een sterke positie geplaatst met drie opeenvolgende etappe-overwinningen om een voorsprong van 2 punten op Team Holcim-PRB op te bouwen.

Aangezien het Amerikaanse team ook het voordeel heeft in de tie-breaking In Port Race Series, is de enige manier voor het Holcim-PRB-team van schipper Benjamin Schwartz om de achterstand weg te werken, een voorsprong van drie punten op deze laatste etappe.

“Het is niet alleen aan ons om deze etappe te winnen, we moeten voor 11th Hour Racing Team eindigen, als 1e of 2e, en dan moeten zij 4e of 5e worden – dat zijn de enige opties”, zei Schwartz woensdag tijdens de persconferentie van de schippers. “Dus we gaan proberen om deze etappe te winnen en dan zullen we wat hulp nodig hebben van de andere teams als we The Ocean Race willen winnen.”

Voor Enright is de taak duidelijk: “We hebben al veel mijlen rond de wereld gezeild, maar er zijn nog 2.000 zeer, zeer complexe mijlen te gaan,” zei hij. “We hebben net onze weerbriefing gehad en het ziet ernaar uit dat het een verlengde versie wordt van de vorige etappe, die de meest complexe was die we tot nu toe hebben gedaan.

“Het is lastig en de punten liggen dicht bij elkaar. We proberen nog steeds agressief te zeilen, maar we blijven ook bescheiden. We erkennen waar we staan, wat de situatie is, dus we kijken uit naar de volgende etappe en ik weet zeker dat het tot het einde zal komen, want dat lijkt het altijd te doen.”

Aan het hoofd van de VO65 Sprint vloot gaat het er iets gemakkelijker aan toe, want het Poolse WindWhisper Racing Team heeft de eerste twee etappes van de competitie gewonnen. Maar door de tweede en derde plaats blijft Team JAJO binnen bereik.

“Ik denk dat het pas voorbij is als we in Genua over de finish komen,” zei Pablo Arrarte, de schipper van WindWhisper, voorzichtig. “Er kan van alles gebeuren – de boot kan kapot gaan of je kunt andere problemen hebben. Dus we benaderen deze etappe op dezelfde manier als de anderen. We doen ons best, zeilen de boot zo snel mogelijk en we zullen heel hard werken tot de finish.”

Gerwin Jansen leidt Austrian Ocean Racing – powered by Team Genova in een race naar de thuishaven van het team, dus de motivatie is hoog.

“Er ligt natuurlijk veel druk op ons omdat we naar onze thuishaven zeilen en de verwachtingen in Genua zijn hoog, maar we houden van de uitdaging,” zei Jansen. “Het is een erg lange, gecompliceerde etappe, dus ik denk dat het belangrijk is om fris te blijven en dan is het plan om dicht bij Gibraltar te blijven en ze dan allemaal in te halen in de Middellandse Zee!”

Zeilers in beide vloten spraken over de complexiteit van de race naar de Grand Finale in Genua. De start brengt de teams naar een Noordzee vol scheepvaart, windmolenparken en uitdagende stromingen, voordat de Golf van Biskaje en de race naar Gibraltar een meer traditionele ‘offshore’ racestijl bieden.

Maar dan komt de Middellandse Zee en het laatste derde deel van de etappe racen door vroeg zomerse omstandigheden op een watermassa die alle mogelijke weersomstandigheden naar de vloot kan gooien.

Met dit alles in het achterhoofd wordt het een fantastische opmars naar de Grand Finale in Genua, Italië, met open uitslagen in zowel de VO65 als IMOCA vloten.

Het racen begint op donderdagmiddag om 13:10 uur plaatselijke tijd (CEST) voor de VO65-klasse en om 18:15 uur voor de IMOCA-vloot.

Our How to Follow guide is here

Meer Nieuws

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe