Team Malizia ‘saves the best for last’ met een overwinning in Leg 7 van The Ocean Race

Het was een drukke aankomstdag op dinsdag in Genua met 7 boten in twee klassen die op weg waren naar de Grand Finale

Team Malizia heeft een manier gevonden om op het laatste moment te winnen in etappe 7 van The Ocean Race, door het beste voor het laatst te bewaren.

In de wateren voor de finishhaven van Genua pakten schipper Boris Herrmann en zijn bemanning dinsdagochtend om 0600 UTC brutaal de leiding van de etappe in extreem lichte en veranderlijke omstandigheden, door dicht langs de kust te varen en een zacht briesje langs de kust op te pikken.

Hierdoor konden ze Team Holcim-PRB, dat het grootste deel van de etappe van Den Haag naar Genua had geleid, en Biotherm achter zich laten en hun tweede etappe van The Ocean Race winnen.

“Ik ben erg blij en trots op dit team. Het was een voorrecht om met hen allemaal samen te werken,” zei schipper Boris Herrmann over het einde van zijn race rond de wereld. “We hebben de meeste zeilers die de hele race hebben volbracht en Rosie is de enige vrouw die de hele ronde om de planeet heeft gedaan.”

“Het is ongelooflijk om de etappe naar Genua als eerste te finishen,” zei Rosie Kuiper. “Ik kan het nog steeds niet geloven. We hebben een rondje om de wereld gedaan, dag in dag uit onszelf gepusht en om dan zo te finishen is zo speciaal… Het is een waanzinnig avontuur geweest en we hebben zo’n leuke tijd gehad. We zullen elkaar missen en we zullen het samen op zee zijn missen.”

Na de finish van Malizia viel de wind bijna helemaal weg, waardoor Biotherm van Paul Meilhat en Benjamin Schwartz en zijn Holcim-PRB-bemanning een schaakwedstrijd op zeer lage snelheid moesten spelen om de finish te halen.

Uiteindelijk was het Biotherm die als tweede over de finish kwam in leg 7, waardoor Team Holcim-PRB de derde plaats opeiste, een ongelukkig resultaat na een groot deel van de etappe aan de leiding te hebben gelegen.

“Het was echt een close race, ook al waren er maar drie boten,” zei Meilhat toen zijn team het dok bereikte. “Felicitaties aan Malizia – ze namen een risico tijdens de nacht en het werkte. We wisten vanaf het begin dat het allemaal zou aankomen op de laatste momenten voor Genua en dit is hoe het gebeurde.”

Aan de andere kant was de derde plaats een teleurstelling voor Team Holcim-PRB.

“Het had beter gekund, want helaas eindigen we vandaag als derde”, zei Schwartz bij het naderen van de streep. “Biotherm en Malzia, we konden ze op een gegeven moment niet meer dekken en ze wisten te ontsnappen en hier staan we dan, nadat we de race de afgelopen 12 dagen hebben geleid en als laatste van de groep zijn gefinisht, dus het is een beetje teleurstellend. Maar we zijn blij dat we hier in Genua zijn en het was een geweldige etappe, we hebben er echt van genoten, dus dat moeten we ook onthouden.”

De twee andere IMOCA-teams in de vloot, 11th Hour Racing Team en GUYOT environnement – Team Europe, moesten zich kort na de start terugtrekken uit de race na een aanvaring.

En dit betekent dat het algemene klassement van de IMOCA-vloot in The Ocean Race ‘voorlopig’ blijft in afwachting van het verzoek om schadeloosstelling dat is ingediend door 11th Hour Racing Team nadat het vlak na de start werd geraakt door GUYOT environnement – Team Europe, dat de verantwoordelijkheid voor het incident erkende.

De internationale jury van World Sailing zal donderdag het verzoek om redres behandelen. Met de resultaten van vandaag staat het 11th Hour Racing Team van Charlie Enright slechts één punt achter op Team Holcim-PRB, dus elke toekenning van een redres van één punt of meer zal het team de algemene overwinning in The Ocean Race bezorgen.

Check de leaderboard voor beide boot klasses hier

VO65 Sprint

De eerste boot die dinsdag in Genua finishte – slechts enkele minuten voor Malizia – was Team JAJO, met schipper Jelmer van Beek die naar huis gleed iets meer dan 24 uur nadat WindWhisper Racing Team de VO65 Sprint had gewonnen.

“We hebben altijd gezegd dat deze etappe tot het einde zou gaan, de laatste nacht, en ik ben zo trots op het team dat het gelukt is, want elke dag was een strijd,” zei van Beek. “Uiteindelijk zaten we aan de goede kant. We zijn echt blij!”

De tweede plaats in Genua zorgt ervoor dat Team JAJO de tweede plaats in het klassement van de VO65 Sprint heeft veroverd.

Viva Mexico had vervolgens hun beste resultaat van de VO65 Sprint, een derde plaats op het podium die lang op zich liet wachten, omdat de stervende bries hun etappe verlengde.

Achter hen hebben de lichte omstandigheden ook Mirpuri/Trifork Racing Team en Austrian Ocean Racing – Team Genova omhuld, die dinsdagmiddag – heel langzaam – verder racen richting Genua.

Meer Nieuws

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

11th Hour Racing Team wint The Ocean Race

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

Team JAJO in The Ocean Race Sprint Cup na tweede plaats in laatste etappe

WindWhisper Racing Team wint etappe 3 naar Genua en pakt The Ocean Race VO65 Sprint Cup

WindWhisper Racing Team wint etappe 3 naar Genua en pakt The Ocean Race VO65 Sprint Cup