14_06_230609_GES_HOLCIM_0090 (1)

Route

The Ocean Race 2022-23 zal gedurende een periode van zes maanden negen iconische internationale steden aandoen, met de eerste etappe die op 15 januari 2023 van start gaat in Alicante, Spanje.

De start van de 14e editie van The Ocean Race, vroeg in het nieuwe jaar, volgt op de Reyes-vakantie in Spanje. De twee racevloten (de foiling IMOCA’s en de one-design VO65’s) vertrekken in afzonderlijke divisies voor een race rond de wereld van 32.000 zeemijl (60.000 km).

De eerste etappe is een sprint van 1900 zeemijl van Alicante naar Cabo Verde, de eerste keer dat de race stopt bij de Afrikaanse archipel. In het verleden zeilden de vloten langs de eilanden op weg naar het zuiden van de Atlantische Oceaan. In Cabo Verde zal The Ocean Race deelnemen aan de beroemde Ocean Week, met de nadruk op lokale en internationale duurzaamheidsvraagstukken.

Leg 2 start op 25 januari en de vloten racen over de evenaar naar het zuiden, naar Kaapstad, de 12e keer dat de race stopt in het zuidelijke puntje van Afrika, waardoor het de meest bezochte tussenstop is in deze editie van het evenement. Dit zal ook de eerste van drie ‘haul-out’ stops zijn, waar de boten uit het water worden gehaald voor onderhoud.

Daarna volgt een recordbrekende etappe – de langste raceafstand in de 50-jarige geschiedenis van het evenement – een marathon van 12.750 zeemijl, een maand, naar Itajaí, Brazilië.

In de beste traditie van The Ocean Race voert deze etappe de IMOCA- en VO65-zeilers naar de Roaring Forties en Furious Fifties van de Zuidelijke Oceaan. Antarctica ligt aan de rechterkant en de vloot zal alle drie de grote zuidelijke kapen – Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn – moeten passeren, zonder te stoppen, voor de eerste keer in de haven.

Na deze epische zuidelijke etappe volgt nog een lange tussenstop in Itajaí, Brazilië, voordat de race wordt hervat naar het noorden, door de doldrums, over de evenaar en naar Newport, Rhode Island, aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Van daaruit keert de race terug naar Europa, met een trans-Atlantische etappe naar Aarhus, Denemarken, gevolgd door een Fly-By van Kiel, Duitsland, op weg naar een stop in Den Haag, Nederland.

Dan is er de laatste offshore etappe – de Grand Finale – naar Genua, Italië, voor een mediterrane finish van de race.